Társasház mediáció

Amikor egy lakóközösség tagjai vitába kerülnek egymással úgy, hogy a közös érdek helyett az egyéni érdekek tengere sodorásából nem tudnak kikeveredni, akkor érdemes a probléma megoldás, vitarendezés céljából mediátorhoz fordulni.

Vitarendezés, probléma megoldásVattay Péter Mediátor

Lehet-e egy hajó egyes részeit külön kormányozni? Lehet egy négyszemélyes autó elé egyszerre 4 úti célt állítani az utasok aktuális szándéka szerint?
Nem lehet mindig, minden egyes egyéni érdeknek megfelelni, ezért természetes, hogy életünk számos területén a közmegegyezés intézménye napi rutinnal működik.

A vagyontárgyaink feletti birtoklási vágyunk velünk született ösztönös érzelmek kontrollja alatt áll. Különbözően szocializálódtunk, más a vérmérsékletünk, a közösség iránt érzett felelősségtudatunk, belátásunk, elfogadó képességünk, és toleranciahatárunk, a vitarendezési, probléma megoldó képességünk.Vitarendezés, probléma megoldás során a legkisebb közös többszörös megtalálása a közösségen belül sokszor nem könnyű. Ilyenkor jön a mediátor, hogy kézen fogja a vitában álló feleket. Gyakorta szükség van segítségre, hogy a lakók felelősségteljes, pozitív együttműködéssel vehessenek részt a lakóközösség döntéseiben, a problémák megoldásában, a vitarendezésben.